spindle motor onarımı için şunu anlamak gerekir ki öteki sürekli mıknatıslı motorlardan değişik bir motordur. Bilhassa bu farkı rotorundan ve yapmış olduğu işten meydana gelmektedir. Sürekli mıknatıslı motorların rotor manyetik alanını üzerilerinde bulunan sürekli mıknatıslar oluştururken, spindle motor rotor manyetik alanını ise sincap kafesli bir döner transformatör oluşturmaktadır. Dinçkardeşler Bobinaj, Uzman kadrosunda bulunan yetişmiş ustalarıyla spindle motor onarımı servislerinde spindle motor için gerekli arıza tespitlerini yaparak referanslarında da rahatlıkla görüleceği üzere üretim hızınızı kesmeden makinalarınızın hareket kabiliyeti olan spindle motor sizlere güvenle ulaştırır.
spindle motor onarımı
İş üstünden talaş kaldırmada kullanılan kesici takımların bağlandığı kısımdır. Denetim ünitesinden gelen sayısal verilere bakılırsa hareket eder. Bunlar takımın dönme yönü(G02 CW, G03 CCW) devir sayısı(S 3250) ve dönme miktarını belirleyen sayısal verilerdir. Tezgâh millerine hareket veren motorlar AC (alternatif akım) ve DC (doğru akım) şeklinde tahrik edilirler sadece günümüzdeki tezgâhların çoğunda DC motorlar kullanılmaktadır. Bunun sebebi devir kontrolünün voltaj girişinin değiştirilerek ayarlanabilmesi ve durağan(durgun) bir kesme hızı sağlanabilmesidir.
Elektronik dönem elemanları ile meydana getirilen ve sürücü devreleri olarak adlandırılan devreler ile DC motorların hızları ve momentleri oldukça duyarlı olarak denetlenir. spindle motor onarımı için uzman kadromuzdan yardım almak isterseniz Bizleri Hemen Ara butonuna tıklayarak bizlere ulaşabilirsiniz.
cnc spindle tamiratı ve bobinaj işlemleri
CNC frezelerde kesicinin dönme hareketini elde eden parçasına fener mili denir. Fener mili üstünde kayış ve kasnak sistemleri, soğutucu üniteleri ve elektrik motoru bulunur. Bu parçaların hangi spindle motor onarımı alanında gerekli olduğunu elemanlarımız tespitini hızlıca yapar ve Tezgâh fener mili oldukça mühim tasarım özelliği taşır. Fener milinin eğilme ve burulmaya karşı dayanıklı olması ve ekseni süresince tesir eden tüm eksensel kuvvetlere dayanacak sağlamlıkta olması gerekir. Bundan dolayı fener mili oldukça iyi yataklanmalı ve titreşimi absorbe edecek (kaybedecek) özellikte tasarlanıp montajı yapılmalıdır. Kafi olmayan destek yalnızca boyutsal hatalara değil, bununla birlikte fena yüzey kalitesi ve titreşimlere niçin olur.
Onarımı meydana getirilen spindle motor; run-out ölçümleri, rodaj emek harcaması, denge ayarı, titreşim ölçümleri benzer biçimde kontrol emek harcamaları yapılarak raporları ile beraber müşteriye teslim edilir. 1000 Rpm ile 60.000 Rpm arası tüm marka ve tip spindle motor onarımı yapmaktayız.
– Motorunuz doğru yönde dönmeye başladıktan sonrasında, gene düşük bir frekansta, hız denetim aleti üstündeki göstergelerden ya da bir pens ampermetre kullanarak akım ölçümü yapınız. Okuyacağınız amper motor etiket amperinin yarı değerinden yüksek olmamalıdır. Eğer etiket akımın daha yüksek bir akım ölçülüyorsa motor daha çok çalıştırılmamalı ve hız denetim aletinin parametre ayarları yine denetim edilmelidir.
– Motorunuzla emek verme devrinde iş hayata geçirmeye başlamadan ilkin ne olursa olsun düşük devirde birkaç dakika çalıştırın. Bu işlem rulmanlarınız içindeki yağın ısınarak rulman iç boşluğuna yayılmasını sağlayacak, ve rulmanların ömrü daha uzun olacaktır. Bilhassa seramik bilyalı fenermili rulmanları için soğukken yüksek devirde yük altına girme oldukça yıpratıcı olmaktadır. Bu yüzden tezgahınızı her sabah çalıştırmadan ilkin motorunuzu birkaç dakika düşük devirde çalıştırın. spindle motor onarımı için gerekli önlemleri alırsanız hataları aza indirir. Başlangıç bakımlarını da yapmış olursunuz.
CNC makinalarının elektrik motorlarının bakımları için gerekenler
-
Balansız ekip ve meydana getirilen işteki vuruntu motorunuza zarar verir. Bunun için ekip alırken seçici olunuz ve işinize uygun takımlar alınız. Tezgah ilerleme hızını ekip imalatçısının tavsiyelerine uyarak atama ediniz. Gereğinden yüksek ilerleme hızı, takımın iş üstünde tam kesemeden ilerlemesine, bu da motor rulmanlarına aşırı radyal yük binmesine neden olur. Bu durum hem takımınıza hem de motor rulmanlarına zarar verir. Aynı şekilde körelmiş takımla iş yapmak da sakıncalıdır.
- Birçok tezgah imalatçısının atlamış olduğu mühim bir mevzu vardır. Motora bağlı hız denetim aleti her hangi bir sebeple arıza verip motoru durduğunda tüm tezgah durmalıdır. Aksi takdirde motor çalışmadığı halde halen araç-gereç üstünde kesiyormuş benzer biçimde ilerlemeye devam eder bu da birçok mekanik probleme neden olur.